GÜNLÜK BÜLTEN

Fed’in temkinli duruşu ve bunu destekleyen enflasyon tahminleri ardından bugün açıklanacak PCE enflasyonu daha da önemli hale gelmiş görünüyor. Bunun öncesinde Asya endeksleri temkinli de olsa pozitif seyretti.

Asya seansında Japonya’daki enflasyon verisi takip edildi. Buna göre ulusal çekirdek enflasyon yıllık bazda 2,3%’ten 2,7%’ye yükselerek, BoJ’un yeni yılda faiz artırımına gidebileceği beklentilerini destekledi.

ABD endeksleri dün yataya yakın bir kapanış gerçekleştirmişti. Endeks vadelileri Asya seansında satış ağırlıklı seyrediyor ve bu satışlara Nasdaq liderlik ediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,55% bölgesinde. Dolar endeksi ise Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyeleri test ederken sakin seyretti.

Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olarak anılan çekirdek PCE enflasyonu (grafikte turkuaz renkli çizgi) son aylarda görüleceği gibi oldukça katı bir seyir izliyor. Eylül projeksiyonlarında yıl sonu tahminleri aşağı yönlü revize edilse de, son dönemdeki yükseliş nedeniyle yeni projeksiyonlarda da yukarı yönlü güncelleme bekleniyor. Enflasyonun bu seyri, her ne kadar aylık PCE ve çekirdek PCE beklentisi 0,2% gibi daha ılımlı bir beklentiye sahip olsa da, Fed’in faizi normalleştirme politikası için belirsizlik oluşturmaya devam ediyor.

Piyasa beklentisi manşet PCE’nin 2,3%’ten 2,5%’e yükselebileceği ve buna aylık PCE enflasyonunu 0,2% ile eşlik edeceği yönünde. Çekirdek PCE enflasyonun ise yıllık bazda 2,8%’den 2,9%’a çıkması bekleniyor. Aylık çekirdek PCE enflasyonu beklentisi ise 0,2%.

Geçtiğimiz hafta açıklanan TÜFE ve ÜFE verilerinin enflasyonda hız kazanımını işaret etmesine rağmen Aralık’taki faiz ayarlama beklentilerinin önüne geçmediğini görmüştük. Ancak bu veri Fed beyanatı sonrasında yayımlanacak ve artık yeni yıl beklentilerini değerlendirmeye başlayacağız. Zaten bu katılık beklentileriyle birlikte Aralık toplantısındaki indirime kesin gözüyle bakılmasına rağmen, Ocak toplantısında pas geçilme ihtimalinin 70%’in üzerinde olduğunu, ABD 10 yıllık tahvil faizinin 4,30%’un üzerinde seyrettiği görülüyor.

Ocak ayına ilişkin pas geçme ihtimalini kuvvetlendirecek güçlü PCE verileri doları destekleyip faiz ortamını yukarı çekebileceği gibi, endeksler ve dolar karşıtı varlıklarda baskı oluşturabilir. Tabi ılımlı sonuçların bunun tersi yönünde tepki oluşturacağı ve Ocak toplantısına ilişkin belirsizliği artırabilme ihtimali de bulunuyor.

EURUSD

Küresel piyasalar kritik bir haftayı Fed’in Enflasyon göstergesi PCE verisi ile tamamlayacaktır. Fed’in ekonomik projeksiyonlarda PCE enflasyonda sergilediği yukarı yönlü revizyon ve enflasyondaki yükselişe karşın faiz indirimi iştahında sergilediği yavaşlama (100 baz puandan 50 baz puana düşüş) şahin Fed düşüncesi ile Dolar endeksi ve ABD tahvil faiz oranlarında önemli yükselişlere sebep olmuştu hatırlarsak. Bu açıdan dünkü iyimser büyüme verisi ardından bugün PCE Enflasyon süreci nasıl ilerliyor hususu, DXY ve paritelerin seyri açısından önemlidir.

Klasik Dolar Endeksini incelediğimizde 34 günlük ortalama (106,07) üzerinde zayıf tepki / güçlü trend teması devam etmekle birlikte son yükselişler ardından bir realize görür müyüz hususunda 108,20 – 108,50 bölgesindeki reaksiyonu takip edeceğiz. İlgili bölgeyi aşması trend rallisi düşüncesiyle Kasım 2022 test seviyesi 109,25, baskı görmesi durumunda ise 107 seviyesine doğru tepki düşüncesi gündemimizi meşgul edebilir.  Ancak bu tür bir tepki izlense dahi kısa vadeli görünümde 34, orta vadeli görünümde ise 233 günlük ortalama (103,90) üzerinde pozitif beklentinin devam ettiği unutulmamalıdır.

EURUSD paritesini değerlendirdiğimizde orta vadeli 233 periyotluk ortalama (1,0600), kısa vadeli olarak da trend üst noktası (1,0440) altındaki negatif eğilim devam etmektedir. Son düşüşle birlikte yaklaştığı 1,0330 dip noktası ise 1 Euro = 1 Dolar düşüncesini mi gündeme taşıyacak yoksa yılı 1,0330 – 1,0600 bant içerisinde mi tamamlayacak hususunda hem bugünkü PCE Enflasyon veri sonucu hem de yeni hafta dinamikleri dikkatle takip edilmelidir.

GBPUSD

Klasik Dolar Endeksini incelediğimizde 34 günlük ortalama (106,07) üzerinde zayıf tepki / güçlü trend teması devam etmekle birlikte son yükselişler ardından bir realize görür müyüz hususunda 108,20 – 108,50 bölgesindeki reaksiyonu takip edeceğiz. İlgili bölgeyi aşması trend rallisi düşüncesiyle Kasım 2022 test seviyesi 109,25, baskı görmesi durumunda ise 107 seviyesine doğru tepki düşüncesi gündemimizi meşgul edebilir.  Ancak bu tür bir tepki izlense dahi kısa vadeli görünümde 34, orta vadeli görünümde ise 233 günlük ortalama (103,90) üzerinde pozitif beklentinin devam ettiği unutulmamalıdır.

GBPUSD paritesini değerlendirdiğimizde 1,2610 seviyesi önemli olmakla birlikte parite ilgili bölge altında negatif görünümünü sürdürmek isteyebilir. Son süreçte dip noktası olarak telaffuz ettiğimiz 1,2485 seviyesi altındaki olası kalıcı seyirde ise baskının daha da güçlenmesi beklenebilir. Aksi takdirde 1,2485 – 1,2610 arasında sıkışma görülebilir ki hem bugünkü PCE Enflasyon veri sonucu hem de yeni hafta dinamikleri bu açıdan dikkatle takip edilmelidir.

USDTRY

Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin (Emerging Markets) ABD Doları karşısında ayrıştığı bir sabahta günün en zayıf para birimi yüzde 0,38 ile Peru Solu iken en güçlü para birimi ise yüzde 0,12 ile Filipin Pesosu olarak kaydedilmiştir. Türk Lirası yüzde 0,18 ile listenin zayıf tarafında yer almakla birlikte USDTRY analizin hazırlandığı an itibariyle 35,16 seviyesine yakın işlem görmektedir.

Kısa vadeli olarak USDTRY kurunu değerlendirdiğimizde 34,91 bölgesi olmakla birlikte kur ilgili bölge üzerinde kaldığı müddetçe iyimserliğini sürdürmek isteyebilir. Bu düşünce 35,19 başta olmak üzere 35,27 ve 35,35 bariyerlerine doğru hareket alanı oluşabilir. Özellikle 35,27 üzerindeki olası kalıcılık mevcut trend yönlü fiyatlama davranışını daha da güçlendirebilir. Aksi takdirde 34,91 – 35,27 arasında bir süre sıkışma eğilimi izlenebilir. TL bazlı keskin haber akışı gelmediği müddetçe de kur cephesinde herhangi bir trend değişikliği beklemiyoruz.

XAUUSD

Fed para politikası beyanatının ardından fiyatlama etkileri sürerken, büyüme oranı %3,1 ile beklenti üzerinde sonuçlandı. Bu durumun ardından Dolar Endeksinin yükselişlerine devam ederek Kasım 2022’den beri en yüksek seviyelere çıkması, ons altın üzerinde baskıyı sürdürdü. Gün içerisinde çekirdek PCE fiyat endeksi değişimi takip edilebilir.

Ons altın kısa vadede takip ettiğimiz göstergelerin desteklediği bölgenin altında fiyatlanıyor.  Kıymetli metal, güncel olarak izlediğimiz 2612 – 2620 bölgesi altında fiyatlandığı sürece, aşağı yönlü baskı sürebilir. Gerilemelerin devam etmesi halinde 2590 ve 2580 destekleri gündeme gelebilir.

Yukarı yönlü eğilimin hakim olabilmesi için izlediğimiz bölge üzerinde 4 saatlik kapanışların alınması gerekebilir. Bu halde 2625 ve 2633 dirençlerine doğru hareket alanı oluşabilir.

WTI

Petrol vadeli işlemleri dün toparlanma çabasını sınırlı tutmasının ardından tekrar gerileyerek ortalamalar altına sarktı. Düşüşlerde genel olarak Fed sonrası güçlü kalan dolar, Çin talebine ilişkin zayıf beklentileri ve OPEC+ dışı üretimde artış tahminleri yer alıyor. Gün içinde Avrupa ve ABD borsalarının seyri ile dolar üzerinde etkili olabilecek PCE enflasyonu verisi takip edilebilir.

Bu süreçte fiyatlamalar 69,40 – 69,70 direnci ve altında kaldığı sürece aşağı yönlü görünüm bir adım önde olabilir. Gerçekleşebilecek düşüşlerde 68,50 ve 68,00 seviyeleri hedeflenebilir.

Olası toparlanmalarda 69,40 – 69,70 direnci güncel kaldığı sürece yeni düşüş potansiyeli oluşabilir. Dolayısıyla yükseliş isteğinin devamı için 69,70 üzerindeki seyri ve saatlik kapanışları görmek gerekebilir. Bu durumda 70,00 ve 70,50 seviyeleri gündeme gelebilir.

GER30

Küresel piyasalar kritik bir haftayı Fed’in Enflasyon göstergesi PCE verisi ile tamamlayacaktır. Fed’in ekonomik projeksiyonlarda PCE enflasyonda sergilediği yukarı yönlü revizyon ve enflasyondaki yükselişe karşın faiz indirimi iştahında sergilediği yavaşlama (100 baz puandan 50 baz puana düşüş) şahin Fed düşüncesi ile Dolar endeksi ve ABD tahvil faiz oranlarında önemli yükselişlere sebep olmuştu hatırlarsak. Bu açıdan dünkü iyimser büyüme verisi ardından bugün PCE Enflasyon süreci nasıl ilerliyor hususu, küresel borsa endekslerinin haftalık kapanışı öncesi takip edilebilir.

Teknik açıdan GER30 endeksini değerlendirdiğimizde, 50 ve 100 periyotluk ortalamalar altındaki fiyatlama ile endeksin yükseliş görünümüne son vererek yeni negatif beklentiye adapte olmaya çalıştığını izlemekteyiz. Haftayı da baz aldığımız ortalamalar (20095 – 20280 bölgesi) altında devam etmesi durumunda baskının yeni hafta dinamiklerinde etkili olması beklenebilir. Bu düşünce ile ilk etapta 19800 ana destek bölgesine doğru geri çekilme, ilgili bölgede tekrar karar verme süreci gündemimizi meşgul edebilir. Olası toparlanma sürecinde de endeksin tekrar sonlandırdığı pozitif trende geri dönmesi içinse ortalamalar üzerinde kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu şartla 20650 zirvesini konuşabiliriz.

 

 

Leave A Comment

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
X