GÜNLÜK BÜLTEN

ABD ve Çin arasındaki ticari gerilim piyasaların dengelenmesini önemli ölçüde aksatıyor. Şangay endeksinin yeni yıl tatili ardından işleme açılmasıyla birlikte, Asya endeksleri genel olarak negatif seyretti. Dün, ABD endeksleri hafta başında yaşadığı kayıpların bir kısmını telafi etmişti. Asya seansında ise satışların ön planda olduğu görülüyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,50% bölgesinde. Dolar endeksi dünkü düşüş ardından sakin seyretti.

ABD’de dün piyasa kapanışı sonrası Google’ın bağlı olduğu Alphabet bilançosu takip edildi. Şirket 2,15 dolar hisse başı kar ve 96,4 milyar dolarlık gelir açıkladı. Reklam gelirleri ise 72,4 milyar dolar ile tahminleri bir miktar aştı. Ancak bulut segmenti satış gelirlerinin beklentinin altında kalması negatif algıyı öne çıkardı. Hisse kapanış sonrası işlemlerde 7%’den fazla değer kaybetti. AMD ise satış tahminlerinin Nvidia’ya kıyasla daha zayıf görüşmesinin etkisiyle geriledi.

ABD’de özel sektör istihdamı Aralık’ta 122 bin katılımla son dört ayın en düşük artışını gösterdi. Ayrıca ücret artışlarında da yavaşlamanın sürdüğü görüldü. Hizmet sektörü 112 bin istihdam sağlarken, imalat sektöründe istihdam kayıpları üçüncü ayında da geriledi. Mevcut işini sürdürenlerin ücret artış hızı 4,6%’ya, iş değiştirenlerin ücret artış hızı 7,1%’e yavaşladı.

İstihdam ve ücretlerdeki soğuma, enflasyon beklentilerini baskılayabilecek unsurlardan biri. Aynı zamanda istihdamın aşırı soğuması ekonominin gücünün sorgulanmasına da neden olabilir. Piyasa beklentisi Ocak’ta özel sektör istihdamının 148 bin civarında artabileceği yönünde.

ISM Hizmet PMI Aralık ayında 52,1 puandan 54,1 puana ulaştı. Bununla birlikte beklentiyi aşarken, genişlemesini de altıncı ayına taşımış oldu. Fiyatlar 64,4 puan ile artış hızına ivme kazandırırken, yeni siparişler de benzer fakat daha sınırlı şekilde genişlemesini hızlandırdı. İstihdam seviyesinde ise ılımlı genişleme devam etti.

Ocak ayı için açıklanacak ISM Hizmet PMI verisinde beklenti medyanı 54,2 düzeyinde bulunuyor. Dolayısıyla iyimser havanın daha da pekişeceği düşünülüyor. Verinin ekonomik aktivitede ısınmayı işaret etmesi, Fed’in aceleci olmama durumunu destekleyecek başlıklardan biri olarak görülebilir.

EURUSD

Hafta başındaki panik ile birlikte Dolar Endeksinde izlediğimiz 110 zirvesine yaklaşım sonrasında normalleşme bu normalleşme ile kısa vadeli gösterge 34 günlük ortalamaya ulaşması dikkat çekerken haftanın geneli itibariyle izleyeceğimiz ekonomik gelişmeler endeksin dolayısıyla da paritelerin seyrini yorumlayabilmemiz adına önem arz etmektedir. Bugün Hizmet sektörüne yönelik PMI ile ADP özel sektör istihdam, yarın İngiltere Merkez Bankası (BoE), cuma günü ise ABD istihdam (tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar) verileri takip edilecek gelişmeler olarak izah edilebilir.

110 seviyesine yaklaştıktan sonra ilgili bölge üzerinde reaksiyon gösteremediği için baskı gören Klasik Dolar Endeksi kısa vadeli gösterge 34 günlük ortalamayı (107,80) test etti. Her ne kadar ana gösterge 233 günlük üssel hareketli ortalama (105) üzerinde iyimser tavır devam etse de tepkisel süreç buraya kadar devam eder mi hususunda kısa vadeli göstergedeki reaksiyonu dikkatle takip edeceğiz. Buradaki reaksiyon doğal olarak EURUSD ve GBPUSD tepki alışı tamam mı devam mı sorusunun cevabı için de ayrıca takip edilebilir.

1,0210 seviyesinden gerçekleşen toparlanma ile 55 ve 233 periyotluk ortalamaların yer aldığı 1,0375 – 1,0430 bölgesi içerisine giren EURUSD paritesini değerlendirdiğimizde ortalamalar hala daha güçlü bölge konumunu sürdürüyor. Bu sebeple de parite ortalamalar altında kaldığı müddetçe 1,0175 – 1,0210 dip bölgesine doğru baskısını sürdürme düşüncesi gündemde kalmaya devam etmektedir. Dip seviyeler gerçekten bir dip ise ve parite olası toparlanma eğiliminin mevcut senaryomuzu geçersiz bırakması içinse ortalamalar üzerinde kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu şartla 1,0545 zirvesine doğru yeni bir fiyatlama reaksiyonu izlenebilir.

GBPUSD

110 seviyesine yaklaştıktan sonra ilgili bölge üzerinde reaksiyon gösteremediği için baskı gören Klasik Dolar Endeksi kısa vadeli gösterge 34 günlük ortalamayı (107,80) test etti. Her ne kadar ana gösterge 233 günlük üssel hareketli ortalama (105) üzerinde iyimser tavır devam etse de tepkisel süreç buraya kadar devam eder mi hususunda kısa vadeli göstergedeki reaksiyonu dikkatle takip edeceğiz. Buradaki reaksiyon doğal olarak EURUSD ve GBPUSD tepki alışı tamam mı devam mı sorusunun cevabı için de ayrıca takip edilebilir.

1,2270 seviyesinden gerçekleşen toparlanma ile birlikte 233 periyotluk ortalamanın bulunduğu 1,2440 – 1,2480 bölgesine ulaşan GBPUSD paritesi, ana direnç olarak kabul ettiğimiz ve negatif görünümün desteklendiği bu bölgede aynı tutumunu sürdürebilecek mi hususunda karar aşamasındadır. 1,2480 üzerindeki kalıcılığın trend değişimi, 1,2440 altındaki kalıcılığın ise trend devamlılığını destekleyeceği bir ortamda parite işlemcilerinin aceleci bir tavır içerisinde olmaması, DXY tarafındaki karar aşaması sürecinin netlik kazanmasını beklemesi önem arz etmektedir.

USDTRY

Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin (Emerging Markets) ABD Doları karşısında ayrıştığı bir sabahta günün en zayıf para birimi yüzde 1,37 ile Çin Yuanı iken en güçlü para birimi yüzde 0,70 ile Peru Solu olarak kaydedilmiştir. Türk Lirası yüzde 0,05 ile listenin zayıf bölgesinde yer alması ile birlikte USDTRY analizin hazırlandığı an itibariyle 35,95 seviyesine yakın işlem görmektedir.

Kısa vadeli olarak USDTRY kurunu değerlendirdiğimizde 35,75 üzerinde kaldığı müddetçe iyimserliğini sürdürmek isteyebilir. Bu düşünce 36,03 başta olmak üzere 36,11 ve 36,19 bariyerlerine doğru hareket alanı oluşabilir. Özellikle 36,11 üzerindeki olası kalıcılık mevcut trend yönlü fiyatlama davranışını daha da güçlendirebilir. Aksi takdirde 35,75 – 36,11 arasında bir süre sıkışma eğilimi izlenebilir. TL bazlı keskin haber akışı gelmediği müddetçe de kur cephesinde herhangi bir trend değişikliği beklemiyoruz.

XAUUSD

ABD ve Çin’in karşılıklı aldıkları gümrük vergisi kararları, risk algısını destekledi. Diğer yandan JOLTS  iş imkanlarının beklentiden daha fazla gerilemesiyle, Dolar Endeksi kısa vadeli düşüşlerini sürdürdü. Bu tablo ons altının rekor tazelemesine alan sağladı. Gün içerisinde ADP tarım dışı istihdam değişimi ve ISM hizmet PMI verileri takip edilebilir.

Ons altın kısa vadede takip ettiğimiz göstergelerin desteklediği bölgenin üzerinde fiyatlanıyor.  Kıymetli metal, güncel olarak izlediğimiz 2820 – 2830 bölgesi üzerinde fiyatlanmaya devam ettiği sürece, yükseliş isteği sürebilir. Pozitif yönlü hareketlerin sürmesi halinde, 2860 ve 2870 seviyelerine doğru hareket alanı oluşabilir.

Alternatif durumda, düşüş isteğinin öne çıkabilmesi için, 2820 – 2830 bölgesi altında kalıcı fiyatlamaları görmek gerekebilir. Bu halde 2813 ve 2800 seviyeleri ile karşılaşılabilir.

WTI

Petrol vadeli işlemleri dün Trump’ın İran’ın petrol ihracatını tamamen sonlandırmayı hedefleyen politikasına yönelik haberler ile ABD – Çin arasındaki tarife diplomasisinin bu kez daha temkinli ilerlemesinin risk iştahını artırması ile toparlanma çabası gösterdi. Ancak sonuç olarak Çin’e yönelik tarife kararı ve OPEC+’nın ikinci çeyrek ile üretimi kademeli şekilde artırma planının geçerli olma durumu genel olarak baskı oluşturan unsurlar ve hala güncel durumdalar. Amerikan Petrol Enstitüsü’nün stoklarda 5 milyon varil üzerinde artış açıklaması da bu tabloda etkili oldu. Gün içinde Avrupa ve ABD borsalarının seyri ile ABD Enerji Bilgi Dairesi’nin açıklayacağı stok rakamları takip edilebilir.

Bu süreçte fiyatlamalar 73,00 – 73,50 direnci ve altında kaldığı sürece aşağı yönlü görünüm ön planda olabilir. Gerçekleşebilecek düşüşlerde 72,00 ve 71,50 seviyeleri hedeflenebilir.

Olası toparlanmalarda 73,00 – 73,50 direnci güncel kaldığı sürece yeni düşüş potansiyeli oluşabilir. Dolayısıyla yükseliş isteğinin devamı için 73,50 üzerindeki seyri ve 4 saatlik kapanışları görmek gerekebilir. Bu durumda 74,00 ve 74,50 seviyeleri gündeme gelebilir.

GER30

Trump’ın Meksika, Kanada ve Çin üzerinde uygulayacağı tarifenin uyuşturucu ve göçmen politikaları desteği sözü ile Meksika ve Kanada cephesinde 1 ay ertelediğini açıklamasıyla oluşan normalleşme, küresel borsa endekslerindeki kayıpların telafi edilmesine yönelik bir fiyatlama davranışını gündeme taşıdı. Trump’ın koltuğa oturduğu günden bu yana izlediği politika, gelecek dönemde de küresel borsa endekslerinde volatilitenin artmasını sağlayabilir. Bu açıdan bir yandan ekonomik gelişmeleri diğer yandan da Trump söylemlerini takip edeceğiz. Ekonomik gelişmeler cephesinde bugün Hizmet sektörüne yönelik PMI ile ADP özel sektör istihdam, yarın İngiltere Merkez Bankası (BoE), cuma günü ise ABD istihdam (tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar) verileri takip edilecek gelişmeler olarak izah edilebilir.

GER30 endeksini teknik açıdan değerlendirdiğimizde, 55 periyotluk ortalama (21447) ve Envelope göstergesi alt noktası (21327) üzerinde fiyatlama devam etmektedir. Bu olumlu ancak tek başına yeterli değildir. İyimser tavrın teyit kazanması için 21 periyotluk ortalama (21590) üzerinde kalıcı hareketlere ihtiyaç vardır. Ancak bu şartla 21900 zirvesi ve yeni olası zirve düşüncesi gündemi meşgul edebilir. Aksi takdirde önce 55 periyotluk ortalama daha sonra da 21195 destek bölgesine doğru olası baskı yeniden gündemimizi meşgul edebilir. Bu tür bir baskıda trend değişimi içinse 21195 altında kalıcı hareketlere ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.

 

 

 

 

 

Leave A Comment

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
X